SURLYN™ ionomery se získávají částečnou neutralizací acidových kopolymerů za pomoci metalických solí. Jinými slovy NUCREL™ slouží jako prekurzor pro výrobu SURLYN™ ionomerů.
Všeobecné údaje
Zabudování těchto kationtů do struktury SURLYN™ přináší této produktové řadě řadu specifických a unikátních vlastností. Mezi ty nejdůležitější patří:
- Výjimečná tuhost, čistota a lesk
- Výjimečná odolnost vůči tukům, olejům a chemikáliím
- Nízká teplota iniciace sváru
- Široké zpracovatelské okno teploty sváru
- Výjimečná tepelná tvarovatelnost
- Výborná svařitelnost i v případě kontaminace sváru
- Dobrá adheze k hliníkové fólii
- Adheze k masu/bílkovinám
- Vysoká smrštitelnost
- Vysoká odolnost vůči protržení a odolnost vůči poškrábání
SURLYN™ ionomery jsou hojně využívány v široké řadě potravinových a industriálních aplikacích jako
- Flow-wrap balení
- Balení cereálií
- Lékařské obaly
- Balení masa
- Vakuové balení typu skin (Vacuum skin packaging VSP)
- Bariérové smršťovací sáčky (BSB)
- Jednotkové balení typu skin i stretch
SURLYN™ ionomery jsou vhodné pro široké spektrum zpracovatelských metod
- Vyfukování a lití filmů
- Extruzní povlakování
- Laminace
Nejpopulárnější SURLYN™ produkty jsou
- SURLYN™ 1601 a SURLYN™ 1652 jako těsnící vrstva zajišťující přilnavost k masu, dobrou svařitelnost v případě kontaminace sváru, zlepšuje tvarovací vlastnosti a smršťování v aplikacích jako je HFFS, VSP, BSB, pro balení zpracovaného masa a sýrů a pro balení sypkých potravin jako např. cereálie.
- SURLYN™ 1652 a/nebo SURLYN™ 1605 jako těsnící vrstva nanášená přímo na hliníkovou fólii, s bariérovými vlastnostmi, které chrání proti oleji, mastnotě a alkoholu, a také dobrou odolností proti poškrábání a oděru v sáčcích, obalech tyčinek, plechovkách na polévky, obalech na svačiny, instantní kávy, bramborových lupínků a farmaceutických baleních.
- SURLYN™ 1705 a/nebo SURLYN™ 1857 pro adhezi nebo jako pojivo pro skleněné a keramické obaly používané v jogurtech, dezertech a pomazánkách.